Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Учень чаклуна (2010)

Sorcerer's Apprentice, The

Американська кіноіндустрія в чергове надає українському глядачеві смачний кусень фантастичного блюда.

Режисер фільму Джон Тартелтауб, який мало коли відрізнявся оригінальністю, випускає черговий фільм з Ніколасом Кейджем. Нагадаємо, що в минулому з їх спільної творчості виходили достатньо цікаві картини, інколи навіть такі, що заслуговували на продовження («Скарб нації»). Однак їх нове творіння навряд заслуговує на подальший розвиток.

Як виявилось, найцікавіше в цьому фільмі – шукати відверті голлівудські штампи, що вміло запозичені авторами фільму в інших популярних стрічок. І так, сама по собі концепція фільму – чаклунство – виглядає як спроба дещо оживити мотив, котрий в останні роки повністю присвоїла собі гарріпоттерівська епопея.

Сама історія як завжди в центр ставить дивакуватого, трохи чудного, мало що з себе значущого хлопця Дейва, в котрому несподівано відкриваються видатні вміння. Ах, ну так… трохи не забув про нещасливе кохання до трафаретної блондиночки Бекі (Тереза Палмер), котра з розвитком чаклунських вмінь у новоспеченого супергероя, поступового в нього закохується.

І в цього хлопця звичайно є вчитель – ефектно одягнений в потертий шкіряний плащ, а також оснащений багатьма іншими впізнаваними достоїнствами. Так само банально виглядає і його найлютіший ворог – Хорват (Альфред Моліна), зустрівши якого вперше на екрані, думаєш, що це – манхеттенський сутенер, а не злий маг.

Не обійшлося в цьому фільмі і без загадкового Єгипту – джерела сил для одного зі «страшних і жахливих» в цьому фільмі (sik!).

Не найкращі часи зараз переживає і Ніколас Кейдж – виконавець ролі Бальтазара Блейка (прикро, що навіть у виборі імен для персонажів сценаристи не проявили оригінальність – достатньо порівняти з ним ще одного кіношного чаклуна під таким самим ім’ям з Гаррі Поттера). Після, відверто кажучи, провального фільму «Пипець», Кейдж лишень через декілька місяців опиняється на місці мудрого вчителя, що готує до найважливішої в житті битви молодого воїна. При цьому варто звернути увагу на надто схожі ролі актора в обох цих фільмах – в попередньому він по суті займався тим самим – виховував в своїй дочці кілерські вміння.

Тим не менш, фільм не надто вже безнадійний – є в ньому два плюси: Ніколас Кейдж і Альфред Моліна непогано зіграли, а також дія в фільмі супроводжується класною музикою, над якою непогано попрацював композитор Тревор Ребін.

А тепер, увага – запитання (як в «Що? Де? Коли?»): «Хтось помітив в цьому фільмі хоч щось нове?» Відповідь очевидна…

Кому буде цікавий цей фільм? – питання не з простих. Якщо вам сподобався «Останній володар стихій» - в порівнянні з цим фільмом буде багато дуже (!) схожих способів кидатись блискавками, вогняними шариками та іншими чаклунськими витворами. В цілому ж фільм, очевидно, розраховано на тих, хто не в силах дочекатись виходу на екрани чергової серії Гаррі Поттера.

Стрічка важлива тим, що в чергове доводить недостатність інгредієнтів у відпрацьованому голлівудцями «рецепті успішного кіна»: невпинний екшн, відомі актори, трохи романтики (так щоб до сліз не доходило) і багатий супровід дії в фільмі невпинними жартами.

Kairos