Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Команда «А» (2010)

A-Team, The

Однією з основних тенденцій популярного кіно останніх років стає воскресіння на великому екрані старих серіалів в форматі повного метру. В такому разі режисери намагаються якомога колоритніше вивернути на глядача всі переваги улюблених персонажів, котрі довгі місяці жили в нескінчених телевізійних історіях. При цьому автори фільму не оминають можливості наситити стрічку новими спецефектами, про котрі творці серіалу-першоджерела навіть і не здогадувались.

Саме такі цілі перед собою і поставили автори «Команди А», модернізувавши сценарій юнацького серіальчику 80-х. Головні герої: Джон «Ганнібал» Сміт, Темплтон «Красунчик» Пек, «Шалений» Мердок и «Поганий хлопець» Баракус. Повертаються для того, щоб встановити справедливість в наш час. Однак, ролі виконують вже інші актори.

За еталонною четвіркою – вже ветеранами війни в Іраку – женуться озброєні сили США, що несправедливо звинувачують їх в злочині. По суті – це і весь сюжет фільму, до котрого варто лишень додати декілька шляхетних поступків, котрі не лишають сумнівів в героїзмі протагоністів.

Здивувати в фільмі може нескінченний масив трюків, стрілянини, вибухів та іншого, що межує вже не між реальністю та фантастикою, а між наївністю та безглуздям. При цьому після перегляду однозначно сказати «про що ж все таки фільм» - достатньо складно.

Не дивлячись на всі недоліки фільму, треба погодитись, що режисер Джо Карнахан робить майже неможливе – він змушує глядачів смакувати абсолютно фантастичними трюками (стрілянина по літаку з танку, що летить на парашуті (sik!). Особисто я б ніколи не подумав, що отримаю задоволення від такого шаленого мотиву.

Можливо, в тих, кому остаточно набридли комп’ютерні «стрілялки», фільм викличе зворотні відчуття, проте маса несподіваних поворотів в сюжеті, стильні манери кожного з персонажів, тони зброї, котра, здається жодного разу не зникає з кадру, а також контрастні жарти головних героїв, котрі з перемінним успіхом веселять глядача, не змусять останніх засумувати.

І все ж, як не хвали фільм – все буде звучати лишень як виправдання його плоскості та банальності, що притаманні кожному голлівудському боєвикові. Який, проте, досить густо розшито узором ефектів.

Як це не дивно, але фільм про себе ще нагадає. Адже той самий сценарист Брайан Блум візьметься за написання історії для п’ятого «Міцного горішка» і не виключено, що вже в «Команді А» він відпрацьовує деякі епізоди та мотиви. Можна сказати, що Блум взявся за те, щоб дати чергове життя сливкам культового кіно 80-х.

Kairos