Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Лісова братва (2006)

Over the Hedge

Вкотре дивуюся роботі наших прокатників, які беруть на себе сміливість перекручувати назви іноземних стрічок настільки, що зрештою їх рідна матір (тобто, рідний режисер) не пізнає... Звісно, ситуація не настільки загрозлива як із “Мільйоном років до нашої ери” (в оригіналі - “Rrrrrrrrr!”), проте все ж, здається, популярний серіал про “пригоди” Саші Білого зачепив і цю сферу теле- та кіноіндустрії. Після “Підводної братви” (пам’ятаєте “The Shark Tale”?) та теперішньої “Лісової братви” (“Over the Hedge”) українським кіноманам, мабуть, треба з нетерпінням очікувати “Підземну братву”, “Повітряну братву”, “Братву на стадіоні” та “Скинь братву з поїзда”. Або, принаймні, щось подібне. Проте зараз мова не про це. Забувши про таке свавілля прокатників, варто насправді звернутися до такої цікавої мультиплікаційної стрічки як “Лісова братва” (хай уже так буде, аби не заплутатись), яка з’явилася в кінотеатрах України в перший день літа 2006 року.

Якось один забойний кримінальний авторитет... ох, перепрошую, захопилась. Одного разу великому ведмедю Вінсенту набридли фокуси хитрого єнота Ер Джея, а останньою краплею стало викрадення нещасним лісовим створінням ... усіх запасів їжі здорованя-Вінсента. Що ж, треба якось прогодовувати бідному єноту усю свою родину. В якій він сам-один. Але, в принципі, справи це не змінює, тож ведмідь ставить ультиматум: або повертаєш усю їжу (яка за необережністю скотилася з гори...), або сам потрапиш на стіл, у вигляді страви. І тоді, коли Ер Джей вже готовий, так би мовити, “приправи до себе шукати”, у кінці тунелю з’являється непевний промінь світла – компанія лісових звірів під “керівництвом” розважливої черепахи Вернона, для яких постійні пошуки їжі – це норма життя... Справи ще кращі, коли виявляється, що по сусідству – звичайнісіньке (для нас, принаймні) передмістя із супермаркетами та набитими їжею холодильниками, а керує “процесом” славнозвісний знавець людської психології Ер Джей! Але що важливіше для Ер Джея? Угода чи ... сім’я, якої він ніколи не мав?

Отакий от сюжет, ніякого криміналу. Під час перегляду стрічки у залі час від часу весело сміються дітлахи, а їх матері в особливо сентиментальні моменти дозволяють собі замилувано зітхнути із мрійливою посмішкою. Адже цей мультфільм більше розрахований саме на дитячу аудиторію, він не настільки універсальний, як інші творіння студії DreamWorks як от “Мадагаскар” чи “Шрек”. Хоча деякі елементи типової на сьогодні анімаційної комедії “на будь-який вік” все ж помітні: взяти хоча б несамовиту білочку Хеммі, яка протягом усього фільму з неймовірною швидкістю “бігає” екраном. Щось схоже на славнозвісну білочку з “Льодовикового періоду”, проте Хеммі у “Лісовій братві” все ж більш багатогранний та глибокий персонаж. І дуже веселий.

Якщо говорити про головних дійових осіб у стрічці, то тут, безумовно, основним персонажем є Ер Джей, озвучений в оригіналі Брюсом Уіллісом , а в російському перекладі – Гошею Куценком. Чи спеціально підібрали для озвучення єнота саме таких ... хм... “пишноволосих” зірок, невідомо. Хоча відомо те, що самого Уілліса довго вмовляли озвучувати Ер Джея, навіть типову “уіллісівську посмішку” єнотові домалювали. А незадовго до того, як Брюс таки погодився на участь в озвучці, роль вже збиралися віддати Джимові Керрі. Та не склалося. Лисій голлівудській зірці компанію в студії звукорежисерів склали Стів Керрелл та Нік Нолт. Також одну з ролей озвучила популярна співачка Авріл Лавін, яка вже погрозилася коли-небудь ще раз спробувати себе в кінематографі.

Тож, “Лісова братва” – це дотепна історія про пошуки сім’ї, про тепло родини. Веселе кіно для дітей та їхніх батьків. Є тут і лірика, усілякі сентенції – без цього в такій стрічці неможливо обійтися. Звичайно ж, ніякої кінцівки окрім хеппі-енду очікувати також не доводиться. Проте, скажу чесно, я й сама часом посміхалася, хихотіла, сміялася, реготала, врешті-решт. Адже таке кіно справді підіймає настрій, налаштовує на веселий лад. Бо це стрічка про веселу компанію, про дружню родину. Та й білочка Хеммі просто неймовірно кумедна. І ніякої тут Cosa Nostra.

Jane