Multikino

Версія сайту: Рос | Укр

Брати Грімм (2005)

Brothers Grimm, The

Тері Джиліам, чий останній фільм «Страх і ненависть в Лас-Вегасі» з'явився цілих сім років тому, на цей раз зняв, мабуть, свою гіршу роботу, яка до того ж провалилася в прокаті. На її виробництво було витрачено $88 млн., ще $30 млн. на рекламу, а очікуваний підсумок касових зборів в США - всього лише $44 млн. Джиліам досить нервове реагував на критику в американській пресі, але ж його картина дійсно є жалюгідною тінню автора «Бразилії» і «Хранителя Грааля» (відоміший під неточним перекладом «Король-рибак») і виглядає гідною мішенню для пародіювання, чим би неодмінно зайнявся цей режисер років тридцять тому, в пору свого входження в прославлену абсурдно-ексцентричну трупу «Монті Пітон».

Хоча стрічка «Брати Грімм» теж намагається бути комедією, проте її гумор - вимучений і натужний, а фантазія, що бризкає через край і в не такому найвдалішому фільмі Тері Джиліама, як «Пригоди барона Мюнхгаузена», тут ледве пробивається крізь товщу невиразних сюжетних конструкцій, побудованих Ереном Крюгером («Крик 3», «Дзвінок» і «Дзвінок 2») із завзятістю американського підлітка-ледаря, якому не дуже-то хочеться вивчати всесвітню історію і літературу.

І в простому переказі ці самі брати-казкарі Вільгельм і Якоб Грімм - звичайні хлопці Уїлл і Джейк, які ходять по німецьких селищах і містечках, дурять жителів, заляканих різними містичними подіями, що начебто трапляються в тих місцях, і ганебним чином наживаються на чужому страху, поки самі не потрапляють в круту заворушку, немов переплутавши реальне і уявне.

Загалом, виходить щось типу «Біл і Тед: Пригода на «відмінно» і «Біл і Тед: Уявна подорож», проте позбавлена молодіжного завзяття і нахабства, що здається втомленим і розчарованим самовираженням кінотворця на сьомому десятку років. А найбільше йому вдалося «розвести» братів-продюсерів Уайнстайн, які «клюнули» на розиграш Джиліама майже як наївні і довірливі бюргери з Німеччини часів наполеонівських походів, чималі гроші, що відвалили двом бродячим пройдисвітам, за «сеанси екзорцизма».

С. Кудрявцев