Статський радник (2005)

Statski sovetnik

«Турецький габміт», мабуть, не викликав стільки суперечок. Втім, можливо, це мені так здається з тієї простої причини, що «Гамбітом» я швидше розчарувався, а «Радник» - якраз навпаки.

Це не великий фільм, ні. І як екранізація - далеко не блискучий. Але дивитися його легко і приємно. Вже не знаю, чи досить цієї «легкості» для того, щоб пробачити всі недоліки, якими тичуть в очі що оточує критики чергової акунінськой екранізації. Проблема тут в тому, що якщо фільм тобі сподобався, ти цих недоліків не бачиш. А то, що все ж таки помічаєш, схильний пробачити, щоб не псувати собі задоволення. Нікому не нав'язую свій особистий досвід, просто хочу на його основі заявити: люди, яким «Статський радник» сподобався, існують, і готові аргументовано відстоювати свою позицію. Можливо, їх менше, ніж ревнителів чистоти кіномистецтва, що плюються і матюкаються, але все таки вони існують. Я сам особисто бачив декількох. І навіть читав пару позитивних рецензій.

Закриваючи полеміку, скажу: полемізувати в даному випадку безглуздо. Легко збитися на виправдання. А я виправдовуватися (тільки тому, що опинився в меншості) зовсім не хочу. Моя мета - чесно, як я це люблю, поділитися з вами своїми відчуттями від цього фільму.

Коротко - про сюжет. Його суть - протистояння сищика Ераста Петровича Фандоріна з організацією терористів під назвою «Б.Г.» (до Гребенщикову відношення ніякого, розшифровується набагато прозаїчніше - Бойова група). Лідер цієї організації, хлопець по кличці Грін завалив міністра внутрішніх справ Хряпова, маскуючись саме під Фандоріна. Тепер для Ераста Петровича розкрити кубло терористів - справа честі. Але, оскільки діяльність «Б.Г.» починає турбувати вже самого Государя Імператора, з Петербургу до Москви (де все і відбувається) присилають на підмогу князя Пожарського, високого поліцейського чину. Щось на зразок слідчого у особливо важливих справах, в наших термінах. Методи у них з Фандоріним - діаметрально протилежні, люди вони - абсолютно різні (князь - ексцентричний, артистичний, Фандорін - педантичний, логічний і псевдоаристократичний). Коротше, лід і пламя.

Плюс - лінія самої «Б.Г.», де Хабенській в своїй звичайній похмурій манері грає Гріна, а дивовижна красуня Оксана Фандера (дружина головного режисера) - його повіреного по кличці Голка. Плюс - любовна лінія Фандоріна і буфф-терористки Есфірь Літвінової. Плюс ще багато чого. У акунінськіх сюжетах - завжди багато чого.

Тепер - власне, мої відчуття. Що мені не сподобалося - так це надмірний хронометраж. Все одно з романа-оригіналу вирізували цілі шматки, так чому було не чикнути ножицями ще разок-інший? Фільм би нічого не втратив, а ми - поберегли б свої зади. Тому що висидіти більше двох годин навіть в м'яких кріслах кінотеатрів не так-то легко. Та і для загального темпу теж було б корисно «скостити» хвилин двадцять. А то враження таке, що ніхто з причетних людей просто не розумів, як все це закінчити. У результаті - пара сцен, що викликають напад легені, але наполегливого дискомфорту. І завершальна пісня як апофеоз цієї «поганої» розмазаної кінцівки.

Ну, а в іншому - особливих претензій не висловлю. Лубок, звичайно, є. Він завжди присутній там, де є Міхалков. Але, слава тобі, господи - його мало, і він зовсім не домінує. Взагалі, головне достоїнство фільму - баланс між крайнощами. Якщо соплі - то в міру, якщо кров - то у справі, якщо пристрасті - то не в клапті, а так, в акуратненькі лоскутки. Яскрава, виразна роль Міхалкова врівноважується незвично стриманим для Меньшикова типажем. Це правильно, і це теж по справі. Тих что сумнівається в акторській роботі Меньшикова посилаю до першоджерела, до романа Акуніна: у них Фандорін - саме такий «відморожений» тип, яким він зображений у фільмі. А ви що хотіли - щоб Ераст Петрович розсипався емоціями і гостротою, як який небудь Костік? Не той випадок, друзі, просто не той! Меньшиков зіграв цілком на рівні. Не блискуче - але абсолютно адекватно. Зверніть увагу на ті рідкісні ситуації, коли Фандорін все ж таки дозволяє собі швидкоплинні емоції. Як майстерно видає Меньшиков ці переходи!

Ну, а Міхалков, звичайно - просто красень. Говорити про це немає сенсу - всі про це говорять. Він приміряє з суперечливим фільмом Пилипа Янковського навіть тих, які затаврували його як «катастрофу російського мейнстріма». Я вас благаю! Мейнстрім всіх вас ще сто разів переживе, продасть і купить!

Джон Сільвер